Bienvenue

Chers amis du monde entier,
Bienvenue sur mon Bloc Nat, un espace de découverte et de partage.
J'ai conçu ce blog comme un mille feuille de mes passions, à la fois musée et bibliothèque virtuels et vivants, que j'ai eu le plaisir de partager avec le public japonais lors de mes interventions à l'Institut Français du Japon à Tokyo pendant 5 ans.
Mon objectif ? Vous communiquer le désir et le plaisir d'apprendre et d'échanger ...au-delà des frontières.

Dear all,
Welcome on my Bloc Nat, a special space for shared discoveries.
I created this blog as a "mille feuille" of my passions, both virtual museum and library during my work at French Institute In Japan, Tokyo, during 5 years. My goal is to inform you of desire and love of learning... beyond borders. Enjoy with me !

Avril 2019 : changement de cap !
Je mets dorénavant toute mon énergie bénévole au service de l'Association Du Mont Brouilly au mont Fuji. Retrouvez mes conseils de lecture sur le site internet de l'association : www.brouilly-fuji.com

April 2019 : I change !
I now put all my volunteer energy into the association Du mont Brouilly au mont Fuji.
Find my reading tips on the website of the association : www.brouilly-fuji.com

See you !

Les recettes du bonheur pour mes amis du monde entier

La reine de Saba

Recette personnelle d’un gâteau au chocolat 
à déguster tiède ou froid
Personal recipe for a chocolate cake that is eaten lukewarm or cold





Ingredients :

250 g black chocolate
75g almond powder
5 eggs
125g unsalted butter
150g sugar


Recipe :

1- Separate the yolks and egg whites

2- Melt the chocolate with the butter

3- In a bowl mix the egg yolks with sugar.  Add the melted chocolate and butter. Add the almond powder.

4- In an other bowl, beat the egg whites until stiff and add them to the preparation

5- Pour the mixture into a buttered pan

6- Bake in oven at 200°C for 20 minutes

Good tasting !



La mousse au chocolat



Ingredients :

200 g black chocolate

5 eggs

10 g unsalted butter


Recipe :

1- Separate the yolks and egg whites

2- Melt the chocolate with the butter

3- In a bowl mix the egg yolks with the melted chocolate and butter. 

4- In an other bowl, beat the egg whites until stiff and add them to the preparation slowly

5- Pour the mixture into 5 or 6 small bowls

6- Put the bowls into the fridge about 7 hours


Enjoy !


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